thelifeofadreamer

Kristallnatt

Kategori: Allmänt

En sådan där allmänbildande vana jag har är att kolla aftonbladets hemsida om eftermiddagarna. Okej, ibland står det bara skit där. Men ibland finns faktiskt saker värda att läsa. Idag fastnade jag för en artikel om den så kallade kristallnatten, ringer det några klockor mina vänner?
För er som inte riktigt vet vad detta innebär ska jag berätta det lite kort. Natten mellan den 9 och 10 november 1938 så förekom en våldsvåg mot judar över stora delar av Tyskland. Denna natt kan ses som inledningen på förintelsen. Judiska butiker och synagogor förstördes och ett antal judar dödades.
Jag vet inte om ngn annan håller med mig, men för mig känns detta väldigt avlägset. Så länge sen, men även om jag aldrig helt kommer förstå innebörden av de fruktansvärda förföljelserna som skedde under 1940-talet, så kommer jag aldrig betvivla att de verkligen hänt.

Tänk att det verkligen finns människor som menar att detta är påhitt. Något som aldrig har skett. Man kan visa bilder, filmer, människor som varit med har berättat om dessa händelser, och så blir de inte betrodda. Jag beundrar människor som varit med om så hemska saker livet, som förintelsen, och ändå är så pass starka att de kan prata om det.
Vi kommer aldrig någonsin kunna göra dessa saker ogjorda, däremot kan vi se till att minnena från denna tid finns kvar. Berättelsena måste leva vidare, från mun till mun, människa till människa. Det blir på vårt ansvar att se att historien inte upprepar sig.
Igår kväll tände man ljus för offren, en mycket vacker gest. Har du inte möjlighet att göra det skicka då offren en tanke, ge dem en minut av ditt liv, och låt oss inte glömma.. 70 år har gått mina vänner, 70 år...

Kommentarer


Kommentera inlägget här: