thelifeofadreamer

Barndomsminnen

Kategori:

Jag vandrade jämns med vattnet, njöt av varje andetag. Det var den bästa stunden på dygnet, hela sommaren låg stilla. Jag såg ut över havet, kisade med ögonen och log. Det verkar bli en fin dag idag.
 
Det är magiska mina minnen. Guldskimrande och ljusa. Ljudet av skratt och barnröster ekar i huvudet. Vi är påväg "ut på sjön". Ett uttryck jag lärde mig tidigt och som egentligen inte uttrycker bara det att man åker båten, utan som blivit ett helt koncept. Lycka är att som liten vakna utvilad och trygg, om än trött, i en skön säng. I bakgrundet hörs sorlet av en familj som vaknar en sommarmorgon. Mamma har varit till Mathis och handlat det bästa jag vet. Ett fragment.. 
 
Vi kommer till Lervik. Eller till Harriets brygga vid Espholm. Där visar det sig vilka som ska med. En efter en trillar alla in tills vi för dagens är vårt kompletta gäng. Mormor är alltid med. Hon går barfota ner till båten. Med en egen korg med sig. Baddräkten är färdigt på för att kunna bada när vi kommer fram. Ofta är vi många i båtarna. Jag, mamma, systrarna, mostrar, kusiner, mormor.
 
Musik sprakar från en radio. Jag ligger på mage och solar på ett täcke. Mamma lagar smörgåsar åt oss. Några kusiner är och leker i vattnet. Hoppar från bergen, erövrar små öar. En annan fångar spigg med håv. En moster läser en tidning. Jag vet att jag får läsa den när hon är klar. Någon annan vuxen pratar i bakgrunden om något oviktigt, men ändå intressant för mig att tjuvlyssna på. 
 
När jag vill ha något att äta öppnar jag kylväskan. Förutom smörgås med kyckling på, eller skinka, så köper alltid mamma med rosa munkar. Eller filipinoskakor. Mormor har alltid med bullar som hon bakat. Eller färska ärtskidor. 
 
Glittret på havet flyttar sig när tiden går. Först kan jag skymta det vid fyren och möllorna sydöst. När dagen blir eftermiddag är glittret rakt ut mot Ålandshav. Det är vackert som i en saga när vattnet glittrar så. 
 
En bra dag åker vi inte hem på eftermiddagen. Tvärtom har mamma eller en moster åkt in till stan igen för att hämta upp de som slutat jobba för dagen. Det blir en happening när de kommer. Pappa är med då. Jag älskar när hela familjen är samlad ute på ön. Jag blir alltid glad när pappa kommer. Jag vet att han om han kunde hade varit med oss hela dagen där ute, och därför känns det extra bra att se honom när han stiger i land på ön. Engångsgrillar tänds. Vi grillar. Maten är som godast när man äter den på ett solvarmt berg när eftermiddag blir till kväll. 
 
När vi åker hem igen gör båten spår i havet som ligger kvar länge. Det blåser inget. Ljudet av motorn och känslan av vinden i mitt hår gör att jag känner mig friast och lyckligast på jorden. Jag sitter framme i båten. Ofta sjunger jag för mig själv.
 
Det tar ont i hjärtat att veta att dessa dagar aldrig kommer igen. 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: